Tiedote 14.3.2014
Vihreiden valtuustoryhmä ei pidä riittävänä neuvotteluissa sovittua 1,5 miljoonan euron huojennuksia esitettyihin 25 miljoonan euron säästöihin tälle vuodelle. Vaikka helpotusta saatiin opetuksen ja päivähoidon puolelle, kohdistuvat leikkaukset edelleen eniten lapsiin ja nuoriin. Myös terveyspalveluihin kohdistuu kipeitä leikkauksia, mikä kasvattaisi terveyseroja entisestään. Päivähoidosta karsitaan miljoona euroa, opetuksesta 1,9 miljoonaa euroa ja terveyspalveluista 0,7 miljoonaa.
– On sääli, että sovun löytyminen jäi kiinni muutamasta miljoonasta. Jos haluamme olla jatkossakin hyvä kaupunki lapsiperheille, meidän pitää tarjota laadukasta päivähoitoa ja opetusta, painottaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.
Päivähoidon ja opetuksen leikkaukset näkyvät lasten, hoitajien ja opettajien arjessa.
– Päivähoito on tärkeä palvelu lapsiperheille, joita Espoossa on paljon. Päivähoidon henkilökunta on jo nyt tiukilla, vaihtuvuus suurta ja lapsiryhmät täysiä. On tärkeää varmistaa, että hoitajat jaksavat
tärkeässä työssä ja auttavia käsiä on tarpeeksi, painottaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.
– Opetuksesta leikkaaminen puolestaan kohdistuisi eniten apua tarvitseviin, erityislapsiin ja maahanmuuttajiin. Se ei ole pitkäjänteistä toimintaa. Riittävä tuki maahanmuuttajaopetukseen auttaa
yhteiskuntaan integroitumisessa, jatko-opinnoissa ja sitä kautta työllistymisessä, Hopsu jatkaa.
Espoon taloustilanne ei Vihreiden näkemyksen mukaan ole sellainen, että se vaatisi äkkisäästöjä. Nyt on kuitenkin määrätietoisesti lähdettävä tekemään rakenteellisia muutoksia, jotka tuovat säästöä pitkällä aikavälillä. Siksi nyt päätettävät linjaukset talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmasta ovat tärkeitä.
– Kaikki valtuustoryhmät ovat sitoutuneet parantamaan kaupungin tuottavuutta yhteensä 175 miljoonalla eurolla vuoden 2016 loppuun mennessä. Tavoite on kova ja vaatii rakenteellisia muutoksia. Meidän on nyt keskityttävä rakentamaan hyvää ja terveellistä peruslaatua, huolehdittava ennalta ehkäisevistä palveluista ja panostettava työpaikkojen syntymiseen, jotta Espoo on jatkossakin sellainen kaupunki, jossa asukkaiden on hyvä elää, toteaa Hopsu.
Ennen kaikkea kyse on hyvästä johtamisesta ja kyvystä tehdä asioita uudella tavalla.
– Espoon liikelaitosmalliin ja sisäisen palvelutuotannon ongelmiin on nyt puututtava. Kaupungissa pyöritetään ylimääräistä byrokratiaa, joka syö resursseja asiakastyöltä, toteaa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo.