Kaupunkitekniikan keskus laatii parhaillaan puistosuunnitelmaa Lippajärven pohjoisosan ulkoilureitistön kehittämiseksi. Suunnitelman mukainen reitti olisi osin kolme metriä leveä ja valaistu. Nuuniityn pohjoisosan luonnonsuojelualueella ja Vilniemen ranta-alueella reitti toteutettaisiin 1,2 metrin levyisin pitkospuin. Kivituhkapintaista leveää ja valaistua puistoraittia olisi 1670 metriä ja pitkospuuyhteyksiä 770 metriä. 

Suunnitelma on herättänyt paljon keskustelua ja huolta alueen luontoarvojen takia. Parhaillaan suunnitelmaluonnos on kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa.

Alueen virkistyskäytön ja saavutettavuuden lisääminen on suotavaa, mutta toteutusta on syytä harkita huolella. Lippajärven rantavyöhykkeillä on monipuolisesti erilaisia luontoarvoja ja järven vesialue on luonnonsuojelualueena suojeltu. Kaupunkitekniikan keskuksen tilaamassa luontoselvityksessä (Keiron Oy) todetaan, että reitti heikentäisi merkittävästi alueen huomattavia luontoarvoja. Kaupungin omassa selvityksessä todetaan, että maasto on “geoteknisesti haastavaa”. Ulkoilureitin hinta-arvio on 1,35 miljoonaa euroa.

Lippajärven vuonna 1933 perustettu luonnonsuojelualue on Espoon vanhin. Se on perustettu linnustonsuojelualueeksi ja sen lintukanta on edelleen monipuolinen. Lisäksi alueella elää Espoon mittakaavassa merkittävä määrä lepakoita ja viitasammakoita. Havaintoja on myös liito-oravista ja saukoista. Saukko, lepakot ja liito-orava ovat tiukkaa suojelua edellyttäviä lajeja. 

Alueen rantametsissä on osin huonokuntoisia puita, joissa voi olla lepakoiden päiväpiiloja. Luontoarvojen kannalta on ongelmallista, että reitin pitäminen turvallisena luo paineen kaataa kaatumavaarallista puustoa 4-6 metrin leveydeltä reitin molemmin puolin jopa 45 metrin vaikutusalueelta. Myös suojelualueen ulkopuolisista kapeista rantametsistä suuri osa on luontoarvoiltaan arvokkaita. Itä-Espoon maisemanhoitosuunnitelman tavoitteena on lisätä näiden luontoarvoja.

Espoo-tarinan mukaan Espoon kaupunkikehitys on luonnon monimuotoisuudesta huolehtivaa, sitä elvyttävää ja lisäävää. Luontoviisas Espoo -työssä selvitetään parhaillaan, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan turvata ja lisätä yhä paremmin. Lisäksi Espoo sitoutui 11.9.2024 yhdessä 10 suurimman kaupungin kanssa vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta konkreettisilla ja mitattavilla toimilla. 

Me allekirjoittaneet valtuutetut kysymme:

  1. Miten kaupunkitekniikan keskus aikoo varmistaa Lippajärven suojelualueen ja sen ulkopuolisten rantametsien luontoarvojen säilymisen ja vahvistumisen?
  2. Miten kaupunkitekniikan keskus aikoo varmistaa, ettei uusi ulkoilureitti ja sen rakentaminen heikennä tai tuhoa uhanalaisten lajien kuten saukon, liito-oravan ja lepakoiden elinolosuhteita ja ettei lisääntyvä käyttö karkota arimpia lintulajeja?
  3. Onko kaupunkitekniikan keskus selvittänyt vaihtoehtoa, että herkässä maastossa paikoin massiivista pengertämistä edellyttävä reitti korvattaisiin kapeammalla luontopolkumaisella, valaisemattomalla reitillä viitoitusta ja saavutettavuutta parantaen? 

Espoon ympäristöyhdistys yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa on tehnyt varteenotettavan ehdotuksen suunnitelman parantamiseksi: sll.fi/espoo/2024/09/02/kapea-luontopolku-lippajarvelle-parempi-kuin-massiivinen-ulkoilutie/

16.9.2024

Tiina Elo (vihr.) ja Meri Löyttyniemi (vihr.) ja muut allekirjoittaneet