Arvoisa puhemies,

viime päivien keskusteluissa ihmisten kanssa suurin huoli on ollut Orpon hallituksen tyly leikkauspolitiikka ja sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus. Se, miten hallitus romuttaa hyvinvointiyhteiskunnan perustaa ja voimistaa eriytymiskehitystä.

Lastensuojelulaitoksessa työskentelevä kertoi, miten lastensuojelussa liian moni lapsi ja nuori jää vaille tarvitsemaansa apua ja hoitoa. Ikäihminen kertoi, ettei lääkärille saa aikaa. Vammaisen omainen oli huolissaan vammaispaveluiden heikentämisestä. Opettajat kertovat riittämättömistä resursseista moninaista tukea tarvitsevien oppilaiden opetukseen.

Nähdessään konkreettisesti hallituksen leikkausten tuhoisia vaikutuksia, ihmiset ovat väsyneitä ja turhautuneita kuulemaan, että on pakko leikata. Me kaikki tässä salissa tiedämme, että ei ole pakko leikata kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. Se on arvovalinta.

Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä koulutuksesta leikkaamisen sijaan voisimme tasapainottaa taloutta 100 miljoonalla eurolla kiristämällä kaivosveroa, toisella 100 miljoonalla karsimalla puunpolton verotuesta ja 50 miljoonalla ottamalla käyttöön maankäytön muutosmaksun. Olutveron alennuksen peruminen toisi kassaan 25 miljoonaa euroa. Näillä toimilla voitaisiin kattaa nyt suunnitteilla olevat leikkaukset.

Me voimme säilyttää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta leikkaaminen on arvovalinta. Voimme myös valita toisin.

Arvoisa puhemies,

leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluista lisäävät eriarvoisuutta yhteiskunnassamme tavalla, jota ei voi eikä pidä hyväksyä. Ne osuvat erityisen kovaa heihin, jotka jo nyt ovat haavoittuvimmassa asemassa: lapsiin, vanhuksiin, vammaisiin ja pienituloisiin. Lapsiperheköyhyys on kasvanut ja yhä useampi perhe joutuu tekemään valintoja ruoan, lääkkeiden ja harrastusten välillä.

Hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus hyvään elämään, taustasta, iästä tai varallisuudesta riippumatta. Se on liian arvokas asia romutettavaksi lyhytnäköisillä leikkauspäätöksillä, jotka kohdistuvat ihmisten arjen turvaverkkoihin. Leikkaamalla ennaltaehkäisevästä tuesta, hallitus sysää kustannuksia tulevaisuuteen, mutta paljon suurempina ja inhimillisesti raskaampina.

Arvoisa puhemies,

Yksi hallituksen esittämistä säästöistä on kotihoidon teknologian tehostaminen. Tavoitteena on säästää 16 miljoonaa euroa keinolla, jota jo nyt käytetään laajasti.

Teknologia voi tukea hoitoa, mutta se ei korvaa ihmistä. Vanhusten yksinäisyys on jo nyt vakava ongelma ja teknologian lisääminen inhimillisen hoivan sijaan pahentaa tilannetta. Kun ovi käy harvemmin ja katse ei kohtaa, jää inhimillinen vuorovaikutus toteutumatta.

Ja kenen harteille tämä hoivan vaje kaatuu? Usein naisten. Suomessa hoivavastuu on yhä voimakkaasti sukupuolittunutta. Kun palveluita karsitaan, vanhusten hoiva siirtyy äideiltä tyttärille, miniöille, vaimoille. Hoivan romuttaminen rapauttaa myös naisten mahdollisuuksia työelämään ja hyvinvointiin.

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Orpo lupasi ennen vaaleja, että leikkaukset kerrotaan kansalaisille avoimesti ja ajoissa. Nyt me tiedämme vain osan leikkauksista ja ne kohdistuvat suoraan lastensuojeluun, vammaispalveluihin ja vanhustenhoivaan. Valitettavasti hallitus pimittää edelleen, mihin 100 miljoonan euron säästöt sosiaalihuollossa tarkalleen kohdistuvat.

Hallitus on jo aiemmin leikannut mittavasti sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä. Sotejärjestöihin kohdistunut 80 miljoonan euron leikkaus osuu suoraan ihmisten saamaan ennaltaehkäisevä tukeen, apuun ja neuvontaan. Vaalikauden loppuun mennessä sote-järjestöjen valtionavustukset leikkaantuvat peräti kolmanneksella.

Järjestöjen toiminnasta leikkaamisessa ei ole hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannalta mitään järkeä. Järjestöjen leikkaukset ovat johtaneet jo nyt henkilöstön lomautuksiin, irtisanomisiin ja toimintamuotojen kuten chat- ja kriisipuhelinpalveluiden lopettamiseen. Tämä näkyy kuormituksena hyvinvointialueiden palveluissa.

Arvoisa puhemies,

Hallituksen leikkauspolitiikka herättää suurta huolta kansalaisissa. Meidän on pystyttävä parempaan. Me voimme säilyttää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, mutta se ei onnistu, jos lyhytnäköisillä leikkauksilla sysäämme tuhansia lapsia köyhyyteen, jätämme ihmiset vaille tarvitsemaansa hoitoa ja uuvutamme sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät kasvavan työkuorman alle.

Siksi tämä välikysymys ja tämä keskustelu tänään, ja siksi hallitus ei nauti minun eikä vihreiden luottamusta.