Kuvassa kanssani Tringan puheenjohtaja Aleksi Mikola ja varapuheenjohtaja Aili Jukarainen.

Hyvät kuulijat, hyvät tringalaiset ja lintujen ystävät!

Tuoreena Tringan jäsenenä on suuri ilo ja kunnia saada pitää juhlapuhe 50-vuotiaalle. Tringa on varsin vireä viiskymppinen. Kasvava jäsenmäärä ja 4500 jäsentä on osoitus paitsi aktiivisesta järjestötoiminnasta, myös lintuharrastuksen vetovoimasta.

Nimi Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys kertoo, että lintuharrastus on ollut alusta lähtien paitsi lintujen katselua ja luonnosta nauttimista, myös tavoitteellista ja tutkimusorientoitunutta lintujen laskentaa ja havainnointia. Kiitos tuhansien lintulaskijoiden ja rengastajien tunnemme varsin hyvin Suomen linnuston tilan.

Tringan toiminnan tarkoitus on pysynyt muuttumattomana, mutta on edelleen mitä ajankohtaisin. Lintuharrastuksen edistäminen sekä lintujen ja luonnon suojelu. Tringan toiminta auttaa osaltaan lisäämään ymmärrystämme ihmisen vaikutuksista luontoon. Tieto linnuston muutoksista auttaa osaltaan työssä luontokadon pysäyttämiseksi.
Linnut ovat vuosisatojen ajan olleet symboleja luonnon häviämiselle ja toisaalta sen onnistuneelle suojelulle. Laulujoutsenen ja merikotkan pelastaminen ovat hienoja menestystarinoita. Nyt hömötiainen on noussut köyhtyvän metsäluonnon symboliksi. Tulevaisuudessa nähdään, onnistutaanko myös hömötiaisen tarina kääntämään menestystarinaksi. Haaste on vaikeampi, kun kyse on tavastamme käyttää metsiä.

*****

Mietin mitä haluaisin teille tänään puhua, ja ajattelin kertoa joitakin omakohtaisia kokemuksia Tringasta ja tringalaisista. Tringa tuli elämääni välillisesti reilu 30 vuotta sitten, kun päädyin kimppaan lintuharrastajan kanssa. 30 vuoden ajan olen kuullut juttuja kuvailloista, lintulaskennoista, määrityskisoista, linturalleista, aluerariteettikomiteasta, – ja tietysti monista lintuharrastajista.

Vuosien varrella ihmiset nimien takana ovat vähitellen tulleet tutuiksi lintutorneissa ja bongausretkillä. On ollut hienoa päästä näin kurkistamaan ja vähitellen myös enemmän itsekin mukaan lintujen ja lintuharrastuksen maailmaan. Lintuharrastus näyttää ainakin Laajalahti-indeksillä kasvaneen viime vuosina merkittävästi. Korona sai ihmiset liikkeelle lähiluontoon. Kiikarin ja kameran kanssa liikkujia on yhä enemmän.

Tringa – osana emojärjestö BirdLifeä – tarjoaa uusille ja kokeneille harrastajille retkiä, tilaisuuksia ja mahdollisuuden seurata havaintoja eri puolilla Uuttamaata. Tämä on valtavan arvokasta työtä, joka rakentaa myös yhteisöllisyyttä luontoharrastuksen ympärille. Tästä toiminnasta olen kuullut paljon kiitosta, erityisesti tuoreilta harrastuksen pariin löytäneiltä.

*****

Retkeilyn lisäksi äärimmäisen tärkeää on myös Tringan luonnon- ja linnustonsuojelutyö. Olen ollut mukana Espoon kuntapolitiikassa yli 20 vuotta. Aloitin valtuustourani kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana. Tringan tinkimätön vaikuttamistyö on ollut tärkeä tuki espoolaisen luonnon puolustamisessa.

Erityisesti muistan yhteistyön Finnoon lintukosteikon puolustamisessa, kun taisteltiin Suomenlahdentien linjauksesta. Tringalla oli suuri vaikutus siihen, että Suomenlahdentie saatiin siirrettyä kauemmas lintukosteikosta. Silloinen, nyt jo edesmennyt, toimialajohtaja Olavi Louko oli alkuun jyrkästi sitä mieltä että tien siirto ei kertakaikkiaan ole mahdollista. Mutta kuten tiedämme, kyllä se sitten kuitenkin oli.

Mieleen on jäänyt hetki, kun jonkun seminaarin kahvitauolla kävelin ulkona ympäri parkkipaikkaa ja kävin Aili Jukaraisen kanssa melko tiukkasävyistä keskustelua siitä, että nyt ei pidä antaa periksi. Kiitos kaikille, jotka olette sparranneet suojeluasioissa.

Tringan lahja Espoon päätöksenteolle on Risto Nevanlinna. Muistan kun Risto oli ensimmäisissä vaaleissaan ehdolla ja totesin jotakuinkin, että “tulet menemään läpi, koska sun profiili on just se mitä moni luonnonystävä Vihreiden listalta hakee”. Ja niinhän siinä kävi. Hyvä niin!

*****

Eduskunnassa minulla on ollut ilo olla osaltani vaikuttamassa siihen, että joululahjarahoja saatiin viime kaudella BirdLifelle ja Hangon lintuasemalle. Lintuasematoiminta on tärkeä osa lintuharrastustoimintaa ja Halias on todella tukensa ansainnut. On arvokasta, että Tringalla on oma lintuasema, jolla on aktiivista pitkäjänteistä toimintaa. Pitkälti Aleksi “Aksu” Lehikoisen ansiosta Haliaksen toiminta on kehittynyt valtavasti. Systemaattinen ja määrätietoinen aineistojen käsittely ja hyödyntäminen on tehnyt todella suuren vaikutuksen.

*****

“Entä havikset” kysyisi Matti Koivula tässä kohtaa. Tässä muutama, jotka ovat jääneet mieleen:

Lågskärin lintuasemasta on muodostunut meidän perheen kesäparatiisi ja siellä on tehty monia hyviä haviksia. Kesällä 1998 olimme juuri raivanneet uuden kuusikon silloin pienet kuusentaimet esiin heinikosta, kun Sendari palkitsi välittömästi: taivaalta kuului ääntä, joka osoittautui kolmen mehiläissyöjän parveksi. Koska silloin ei ollut kännyköitä ja koska minua ei voinut jättää “pitämään tilannetta hallussa”, lähdin kipittämään kallioiden poikki asemalle viemään viestiä perhe Hiironniemelle. Vuoden muistan siitä, että olin silloin melko tukevasti raskaana. Tarina päättyi hyvin: Kaikki ehtivät nähdä linnut hienosti. Ja tästä tuli yksi ikimuistoisimpia haviksiani Lågsilta.

Mutta se once in the lifetime -lintuhetkeni on varmasti Laajalahden toinen pikkuhuitti, jonka löysin 24.4.2021. Meillä oli paripinnakisa Risto Willamon ja puolisonsa kanssa, joten sinä vuonna tuli retkeiltyä ahkerasti. Siinä oltiin Elfvikin tornin juurella ja Antti sanoi, että katsele putkellä ruovikon reunaa. No minä katselin, ja sit sanoin, että tuolla on joku rantakana… Antti oli siinä silmänräpäyksessä putkella ja määritti linnun pikkuhuitiksi! Siinä adrenaliinit olivat korkealla ja pääsin mukaan siihen tunteeseen, jonka rariteetin löytäminen aiheuttaa. Ja olihan se hauska saada paikalle rientäneiltä bongareilta onnitteluja – vaikkei lintua sen koommin nähty.

Ja miten se kisa meni? Tuli tasapeli ja samalla vuodariennätykseni 195.
Tänä vuonna on revanssikisa käynnissä ja toistaiseksi kasassa vasta 26 lajia. Vaalit ovat vähän häirinneet yhteisretkeilyä.

*****

Hyvät tringalaiset,

Suomi on yhdistysten luvattu maa ja on hienoa, että myös lintuharrastukselle on omansa. Kun maailma ympärillä myrskyää, yhteisöllinen toiminta tuottaa iloa. Tärkeä osa kansanedustajien työtä on ihmisten kohtaaminen ja erilaisten ajatusten kuuleminen. Ajattelinkin muistamisena, että jos Tringalaiset haluatte tulla eduskuntaan vierailulle, järjestän sellaisen oikein mielelläni!

Näiden lintumuistojen ja anekdoottien myötä haluan kiittää Tringaa ansiokkaasta työstä lintuharrastuksen ja linnustonsuojelun puolesta. Ja toivottaa mitä menestyksekkäintä seuraavaa 50 vuotta!