Turkistarhaus aiheuttaa turkiseläimille julmaa ja tarpeetonta kärsimystä, ja siitä luopumiselle on kansan laaja tuki. Silti Orpon hallitus jatkaa alan tekohengittämistä: valtio joutuu tänä vuonna maksamaan yli 50 miljoonan euron korvaukset lintuinfluenssan vuoksi lopetettavaksi määrätyistä turkiseläimistä.

Tämä on suurempi summa kuin koko turkisalan arvoketjusta valtiolle kertyvät verot ja maksut – ja epäilemättä lisää kustannuksia on vielä tulossa. Lisäksi hallitus on palauttanut turkistarhauksen investointiukien piiriin. Nämäkin eurot olisi voinut käyttää alaa vaihtavien turkistarhaajien tukemiseen ja alan hallittuun alasajoon. Se olisi turkiseläinten, turkistarhaajien ja valtiontalouden etu.

Jätimme Jenni Pitkon (vihr.) kanssa hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen. Kysymys kokonaisuudessaan tässä:

Eduskunnan puhemiehelle

Turkistarhaus aiheuttaa turkiseläimille laajaa, tarpeetonta kärsimystä. Turkistarhoilla eläimet elävät pienissä häkeissä vailla mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Tarhauksen seurauksena eläimille kehittyy sairauksia ja käyttäytymisen häiriöitä. Ahtaat tarhat myös luovat otolliset olosuhteet taudinaiheuttajien lisääntymiseen ja leviämiseen, mikä on pahimmillaan vakava terveysriski myös ihmisille.

Vuoden 2023 aikana lintuinfluenssa on levinnyt voimakkaasti suomalaisille turkistarhoilla ja useita turkiseläimiä on sen vuoksi määrätty lopetettavaksi. Koska eläintautilaki (76/2021) säätää, että omistajalla on oikeus saada valtion varoista korvaus eläimestä, jonka eläinterveysviranomainen on määrännyt lopetettavaksi, valtio joutuu tänä vuonna maksamaan arviolta yli 50 miljoonan euron korvaukset lintuinfluenssan vuoksi lopetettavaksi määrätyistä turkiseläimistä. Korvauksia saa nykytiedon mukaan 72 turkistarhaa, jotka joutuivat viime vuonna lopettamaan yhteensä noin 485 000 eläintä.

Turkisalan loppuminen Suomessa on turkisten laskevan kysynnän ja eläinten oikeuksien kannatuksen vuoksi joka tapauksessa edessä lähitulevaisuudessa. Turkistarhauksen hallittu alasajo tulisikin aloittaa mahdollisimman pian ja alalle tulisi tarjota tukea siirtymässä. Turkiseläinten lopettamiskorvausten ja alan koronatukien sijaan kestävämpi tapa tukea turkistarhaajia olisikin luopumistuki, joka suunnattaisiin luopuville turkistarhaajille tukemaan uudelleenkouluttautumista ja alan vaihtoa. Vihreät on toistuvasti esittänyt tätä keinoksi ajaa turkisala Suomessa hallitusti alas.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus varmistaa turkistarhaajille mahdollisuuden ja riittävän tuen kannattamattomasta elinkeinosta luopumiseen ja

miten hallitus varautuu todennäköiseen tarpeeseen maksaa korvauksia lintuinfluenssan tai vastaavien tartuntatautien vuoksi lopetettavista turkiseläimistä myös tulevina vuosina, ja pitääkö se tätä perusteltuna tapana käyttää valtion varoja vai voisiko rahat varata alan hallittuun alasajoon ja luopumiskorvauksiin?

Helsingissä 7.3.2024

Tiina Elo, vihr.
Jenni Pitko, vihr.