Tiedote 4.4.2025

Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut, että eläinten hyvinvointilaki aiotaan avata ja porsaiden kirurgisen kastraation kielto aiotaan peruuttaa. Kiellon perumista perustellaan elintarviketeollisuuden vaatimuksilla ja viennin edistämisellä.

Marinin hallituskaudella säädettiin uusi laki eläinten hyvinvoinnista. Muutos oli erittäin tarpeellinen, sillä edellinen eläinsuojelulaki oli säädetty 1990-luvulla. Porsaiden kirurgisen kastraation kielto kuului viime hallituksen tekemän eläinten hyvinvointilain uudistuksen merkittävimpiin parannuksiin. Aiemmin Suomessa oli mahdollista poistaa porsailta kivekset kirurgisesti, jopa ilman riittävää kivunlievitystä. Eläinten hyvinvointilaissa kirurginen kastraatio on säädetty kiellettäväksi vuoteen 2035 mennessä.

– Eläinten hyvinvointilakiin saadut parannukset, kuten porsaiden kirurgisen kastraation kielto, on ehdoton minimi, josta ei voi tinkiä. Päinvastoin siirtymäaikaa tulisi lyhentää porsaiden kärsimyksen vähentämiseksi, Elo muistuttaa.

Eläinten hyvinvointilain lähtökohta on eläinten suojaaminen kärsimykseltä ja eläinten luontaisten tarpeiden ja käyttäytymisen huomioiminen myös eläintuotannossa. Porsaiden kirurginen kastraatio on erittäin kivulias ja vahingollinen toimenpide, jollaisen ylläpitämistä ei voi perustella taloudellisella hyödyllä.

– On täysin poikkeuksellista, että eläinten hyvinvoinnin parannuksista peruutetaan ja eläinsuojelua lainsäädännössä heikennetään. Suunta on tällöin täysin väärä, Elo painottaa.

Kirurgisen kastraation taustalla on kastroimattomiin sikoihin kehittyvä niin sanottu karjunhaju, jonka osa kuluttajista kokee epämiellyttäväksi.

– Kirurgisen kastraation perusteleminen tarpeella poistaa karjunhaju ei ole kestävä. Toimenpide aiheuttaa merkittävää kärsimystä ja sille on myös vaihtoehtoja, kuten kemiallinen kastraatio, Elo huomauttaa.

– Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, onko todella niin, että hallitus on valmis yhden teollisuudenalan vaatimuksesta ottamaan askelia taaksepäin ja heikentämään voimassa olevaa eläinten hyvinvointilainsäädäntöä? Niinkö vähän eläinten kärsimys teille merkitsee? Elo kysyy.

Jätin asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.